MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

Parlagfű elleni védekezés

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdésében megfogalmazott követelmény szerint köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Az erdősítések ápolása során a sorközök gyommentesen tartását tárcsázással, vagy szárzúzással el tudjuk végezni. A sorokban azonban megjelennek a különböző gyomok, többek között a parlagfű. Amennyiben a parlagfű az erdészeti csemeték fölé nő, akkor a virágzó hajtásrészt célszerű levágni, így megakadályozhatjuk a pollen termelődését. Július 1-től a Kormányhivatalok illetékes egységei figyelik a mező- és erdőgazdasági területek állapotát. Virágzó parlagfű jelenléte esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. Felszólítják a földhasználót a parlagfű irtás elvégzésére, ha ez nem vezet eredményre, akkor közérdekű védekezést rendelnek el, melynek költségét a földhasználónak meg kell térítenie. Mindezek mellett növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design