MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

Adókedvezmény az erdészeti gépek kezelőit foglalkoztatók számára is

Tisztelt erdészeti vállalkozások, munkaadó erdőgazdálkodók!

A magyar közlöny 77.számában megjelent 2015.évi LXI. törvény bővítette a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények körét, így a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak után is érvényesíthető lesz az adóelőny 2015. július 1-től.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2011.évi CLVI. törvénybe beiktatásra került egy új, 462/G. §, amely a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény részletes szabályairól rendelkezik.

E szerint, ha a munkáltató a huszönötödik életévét betöltött és ötvenötödik életévét még el nem érő munkavállalót mezőgazdasági munkakörben foglalkoztat, szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény havonta a munkavállaló bruttó munkabéréből százezer forintig érvényesíthető, mértéke 14,5%. Ha a munkavállalót részmunkaidőben foglalkoztatják, a kedvezmény alapja (százezer forint) a részmunkaidővel arányosan csökken.

A kedvezmény igénybevétele szempontjából mezőgazdasági munkakörnek minősül a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló 2012. január 1-én hatályos KSH közlemény szerinti (FEOR-08) alábbi besorolású munkakörök:

611 Növénytermesztési foglalkozások

612 Állattenyésztési és állatgondozási foglalkozások

613 Vegyes profilú gazdálkodók

7333 alá tartozó foglakozásokból kizárólag a mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója

8421 alá tartozó mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője.

A fenti munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók után járó kedvezményt a munkáltató 2015. július1-étől érvényesítheti.

A kedvezmény rendelet szerinti szövege, ami július 1-jétől lép hatályba:

Jogszabályi változás:

462/G. § 139 (1) A huszonöt év feletti és ötvenöt év alatti, a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény (FEOR-08) 6. főcsoport 61. csoportjába tartozó, a 7. főcsoport 7333 számú foglalkozásából a mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója munkakörben és a 8. főcsoport 8421 számú foglalkozás szerinti munkakörben (a továbbiakban együtt: mezőgazdasági munkakör), adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyban természetes személyt foglalkoztató kifizető az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adóból adókedvezményt vehet igénybe.

 (2) Az adókedvezmény összegét a kifizető havonta, az adott hónapban fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyonként külön-külön kiszámított részkedvezmények összegeként állapítja meg. A részkedvezmény egyenlő a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adó-megállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával.

 (3) Ha a kifizető a munkavállalót az adó-megállapítási időszak egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatta, a munkaviszony alapján ezen adó-megállapítási időszakra vonatkozóan részkedvezményt nem érvényesíthet.

 (4) Azon hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló a 25. vagy 55. évét betölti, a részkedvezmény nem illeti meg a kifizetőt.

 (5) A (2) bekezdésben foglalt részkedvezmény az egész hónap tekintetében megilleti a kifizetőt.

 

Így csak az alábbi munkakörök:

6. főcsoport 61. csoportjába tartozó mezőgazdasági foglalkozások:

• 6111 Szántóföldinövény-termesztő,

• 6112 Bionövény-termesztő,

• 6113 Zöldségtermesztő,

• 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő,

• 6115 Dísznövény-, virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő,

• 6116 Gyógynövénytermesztő,

• 6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású,

• 6121 Szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és –tenyésztő,

• 6122 Baromfitartó és –tenyésztő,

• 6123 Méhész,

• 6124 Kisállattartó és –tenyésztő és

• 6130 Vegyes profilú gazdálkodó,

7. főcsoport a mezőgazdasági gépkarbantartó, javító, illetve

8. főcsoport szerinti mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design