MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

MEGJELENTEK AZ IPARI FAÜLTETVÉNYEK TÁMOGATÁSI FELTÉTELEI

2017.szeptember 20-án módosításra került az „Erdősítés támogatása” című (VP5-8.1.1-16 kódszámú) felhívás. A módosítással a támogatható tevékenységek körébe belekerült az ipari faültetvények létesítésének támogatására vonatkozó feltételek –remélhetőleg- végleges formája.

 A módosított pályázati kiírás a https://www.palyazat.gov.hu/mdosult-az-erdsts-tmogatsa-cm-felhvs-2 linken elérhető, a változások jegyzékét pdf formátumban weboldalunkon is letölthetik, azonban a jegyzék nem tartalmazza a teljes kiírást.

 A módosítás szabályozza a minimálisan elérendő tőszámot, az ültetvény minimális fenntartási időszakát és a kötelező megszüntetés idejét, valamint az ápolásokkal meghatározott korra elérni kívánt ágtiszta törzsmagasságokat. Mindezen előírások megszegéséhez természetesen szankciók is tartoznak.

5.3 A támogatás mértéke, összege

A

B

C

D

E

 

1.

Célállomány-típus csoport

Tölgy-Bükk és
Egyéb keménylomb

Egyéb
lágylomb

Akác

Nemesnyár

2.

Fenntartási/jövedelempótló időszak
erdőtelepítés esetén

Év

3.

11

7

4

4

4.

Elsőkivitel, illetve telepítés
költsége*

eurónak megfelelő forint összeg/hektár

5.

Erdőtelepítés

2103

1924

1587

1561

6.

Ipari célú fás szárú ültetvény

-

-

1372

1915

7.

Fenntartási költségek erdőtelepítés
esetén
(Fenntartási időszakra összesen)

eurónak megfelelő forint összeg /hektár/fenntartási időszak

8.

2651

1643

1044

978

A kieső tényleges jövedelem pótlása: 79 eurónak megfelelő forint összeg /ha/év

 Emlékeztetőül az ültetvények létesítését, bejelentését a Fás szárú ültetvényekről a 135/2007 (VI.9) Kormányrendelet szabályozza. Meghatározott fafajokkal, földhasználati nyilvántartásba bejegyzett és a telepítés végrehajtására jogosult földhasználó előzetes bejelentés alapján jogosult az ültetvényt létesíteni. Az ültetvény létesítésére vonatkozó tulajdonosi (használatba adói) hozzájárulást a földhasználati szerződésbe/többlethasználati megállapodásba bele lehet foglalni.

Nem létesíthető ilyen ültetvény:

a) az Evt. szerinti erdő- és erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületen,

b) borszőlő termőhelyi kataszterbe, valamint gyümölcs termőhelyi kataszterbe tartozó földrészleten, valamint

c) védett természeti területen, valamint

d) Natura 2000 területen a szántó művelési ágú földterület kivételével.

e) Természetes vagy természetszerű erdő, valamint nem szántó, nem erdő és nem fásított terület művelési ágú védett természeti terület, illetve Natura 2000 terület 100 méteres körzetében intenzíven terjedő idegenhonos fafajjal fás szárú ültetvényt telepíteni tilos, kivéve, ha a terjedését természetes vagy mesterséges akadály gátolja.

f) Folyók nagyvízi medrében fás szárú ültetvényt telepíteni csak a víz és a jég megfelelő lefolyásának biztosítása mellett, a nagyvízi meder, a parti sáv, a vízjárta és a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, hasznosításáról, valamint a folyók esetében a nagyvízi mederkezelési terv készítésének rendjére és tartalmára vonatkozó szabályokról szóló kormányrendeletnek megfelelően, továbbá, amennyiben a terület vonatkozásában van hatályos nagyvízi mederkezelési terv, annak betartásával lehet.

Felhívjuk figyelmét, hogy a megfelelő információ beszerzése érdekében keresse fel a www.njt.hu  és www.szechenyi2020 weboldalakat!

Kapcsolódó dokumentumok

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design