MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

Semmis lehet a földhasználati szerződése, ha 2013 decembere után jutott a tulajdonhoz

Ha 2013.december 15-e után vett termőföldet, és 2018 január 1-e után használatba szeretné adni, a következőre kell figyelni:

Az Fétv (2013.évi CCXII törvény) idén januárjában hatályba lépő módosítása szerint bizonyos esetekben semmisek lehetnek azok a földhasználati szerződések, amiket a már a Földforgalmi törvény hatálya alatt vásárolt, cserélt földekre kötnek. 

A Földforgalmi törvény (2013.CXXII törvény) szerint a szerzéskor nyilatkozatban kell vállalni, hogy a megszerzett termőföldet a szerző fél nem adja használatba, azt maga használja. Ha mégis használatba adta az új tulajdonos, eddig annyi "szankciója" volt, hogy az illetékmentességét elveszítette, és - időponttól függően  - vagy az illetéket, vagy annak kétszeresét meg kellet fizetnie.

Ez változott meg a januárban hatályba lépő módosítással. Az Fétv 11/A és 46/A§-a ugyanis semmissé nyilvánítja azokat a földhasználati szerződéseket, amik a saját használatra tett kötelezettségvállalást megsértik. Ez alól kivétel lehet a közeli hozzátartozóval, legalább 25%-ban tulajdonban vagy közeli hozzátartozó tulajdonában álló mg termelőszervezettel kötött földhasználati szerződés, valamint ha társult erdőgazdálkodást valósítanak meg a területen (erdőkezelő, erdőbirtokossági társulat).

De arról, hogy valóban kivételnek tekinti-e az adott Földhivatal vagy erdészeti hatóság ezt/ezeket az eseteket érdemes először leegyeztetni. 

Ez a megbízott erdőgazdálkodók oldaláról azt is jelenti, hogy a hatálytalanná váló szerződésük után nem biztos, hogy minden tulajdonhányadra tudnának haszonbérletet kötni, még akkor sem, ha a tulajdonos is akarná ezt. 

A többlethasználati megállapodások esetében ezt a szabályt nem kell alkalmazni. 

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design