MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

Közös tulajdonú termőföld használatba adásából származó jövedelem adózása többlethasználati megállapodás esetén

Tisztelt érdeklődők!

Egyesületünk évek óta igyekszik sok kérdésben segítséget nyújtani az erdőgazdálkodással kapcsolatos adózási kérdésekben, több-kevesebb sikerrel. Munkatársaink között adójogi szakjogász vagy könyvelő/számviteli szakember sajnos egyenlőre nincs. Azonban az összes fellelhető információt szeretnénk megosztani az érintettekkel.

A témában - főleg az Erdőtörvény és az Szja-törvény 2017-ben történt módosítása óta - az egyik leggyakoribb kérdés a közös tulajdonú termőföld használatba adásából származó jövedelem adózása többlethasználati megállapodás esetén.

Az Adó-és Vám Értesítő 2017.július 21-ei számának online kiadásában bukkantunk rá a közös tulajdonú termőfölre kötött többlethasználati megállapodásra vonatkozó szjá-ról szóló publikációra.

Itt szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét, hogy a tájékoztatóban hivatkozott Földforgalmi törvény 46§ (2) bekezdése a NEM erdő művelési ágú földrészletekre vonatkozik, tehát a levezetett okfejtést is ezzel a kiegészítő információval kezeljék. 

"ADÓ- ÉS VÁM ÉRTESÍTŐ 8. SZÁM - 2017. JÚLIUS 21.

27. Osztatlan közös tulajdonú termőföld esetén kötött többlethasználati megállapodás

[Szja tv. 1. számú melléklet 9.4. pont]

Osztatlan közös tulajdonban álló termőföld egyik tulajdonosa használni kívánja a tulajdonostársa tulajdoni részét is mezőgazdasági művelés céljából 5 évet meghaladó időtartamra.

Kérdésként merült fel, hogy adójogi értelemben tekinthető-e a többlethasználati megállapodásban szabályozott földhasználati szerződés azonosnak a haszonbérleti szerződéssel, így az Szja tv. 1. számú melléletének 9.4. pontja szerinti feltételek fennállásakor adómentesen fizethető-e ki a bérbeadó számára a bérleti díj.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 53. pontja alapján termőföld haszonbérbe adásának minősül a termőföld, illetve halastó magánszemély tulajdonosa vagy haszonélvezője által egy vagy több évre, írásban kötött megállapodás alapján, ellenérték fejében a föld használati jogosultságának mező-, erdőgazdasági, illetve halászati hasznosításra történő átengedése.

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 9.4. pontja értelmében adómentes a termőföld-bérbeadásból származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a haszonbérlet időtartama az 5 évet eléri.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról alkotott 2013. évi CCXII. törvény 70. §-a szerint a tulajdonostárs jogosult a használati rendben meghatározott terület egésze vagy ezen terület egy meghatározott része használati jogosultságának tulajdoni hányadot meghaladó mértékű többlethasználati megállapodással (a továbbiakban: többlethasználati megállapodás) másik tulajdonostárs javára történő átengedésére.

A tulajdonostársak között többlethasználati megállapodás jön létre a haszonbérleti szerződés szerinti tartalommal akkor is, ha a tulajdonostárs részéről a Földforgalmi törvény 46. § (2) bekezdése vagy a Ptk. 5:81. § (1) bekezdése szerinti előhaszonbérleti jog gyakorlására kerül sor.

Azzal, hogy az Szja tv. az értelmező rendelkezések között külön meghatározza, hogy mit kell e törvény alkalmazásakor termőföld haszonbérbe adása alatt érteni, nem zárható ki ez alól a tulajdonostársak által kötött többlethasználati megállapodás sem, hiszen az a haszonbérleti szerződés szerinti tartalommal jön létre, tehát a tulajdonostársnak a termőföldet mezőgazdasági hasznosítására engedik át, megállapodás alapján, meghatározott időre és ellenérték fejében.

Mindebből következően, ha az adómentességnek az Szja tv. 1. számú mellékletének 9.4. pontja szerinti feltételei fennállnak, a tulajdonostárs által fizetett bérleti díj vonatkozásában alkalmazható az említett adómentes rendelkezés, függetlenül attól, hogy a szerződés megnevezésében ugyan többlethasználati megállapodás, tartalma szerint azonban az Szja tv. szerint haszonbérbeadásnak tekinthető.

[NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 2160867025/2017.]"


forrás: http://adoertesito.hu/opencontent.php?id=8337

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design