MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

NYÍREGYHÁZI KÖRZET KÖRZETI ERDŐTERVEZÉS JAVASLATTÉTELI LEHETŐSÉG 2019.04.30-IG!

Tisztelt Erdőgazdálkodók, jogosult szakszemélyzet!

Megindult a Nyíregyházi Erdőtervezési Körzet következő erdőtervezése. A folyamat 37 községet, ezen belül közel 25.000 hektár erdőt, mintegy 7.000 erdőrészletet érint. 

A Nébih weboldalán megjelent hirdetmény szerint 2019.április 30-ig lehet észrevételeket, javaslatokat tenni az érintett erdőterületek következő 10 éves gazdálkodási ciklusára vonatkozóan.

A hirdetmény és az érintett községek listája elérhető https://portal.nebih.gov.hu/aktualitások/hatósági hirdetmények/körzeti erdőtervezéssel kapcsolatos hirdetmények oldalon, illetve olvasható a lejjebb csatolt pdf dokumentumban is.

A hirdetmény szerint jelen megindított előzetes eljárás keretében van lehetőségük az erdőgazdálkodóknak élni a jogaikkal, és a körzeti erdőtervezésben aktívan részt venni.

 Ne feledjük, hogy a társhatóságok – vízügy, természetvédelem – mindenképpen képviselik majd a saját érdekeiket.  Ez a lehetőség az erdőgazdálkodók részére is nyitva áll.

Miért fontos a joggyakorlás?

Most van lehetőség arra, hogy a javaslataink, észrevételeink alapján egy olyan 10 éves gazdálkodási ciklust alakítsanak ki, amely az erdőgazdálkodó érdekivel is összhangban van, ahhoz igazodik. Az erdészeti hatóságnak nem feladata az erdőgazdálkodó kívánságainak kitalálása, a legkisebb ellenállás felé haladva a számára legegyszerűbb döntéseket fogja meghozni. Az erdőgazdálkodó, mint jogosultsággal rendelkező kell, hogy a következő 10 év vonatkozásában nagyjából előre lássa és gondolja át az erdei tekintetében az üzleti terveit, és itt a lehetőség, hogy az előírások ehhez igazítására javaslatot tegyen (például kétféle erdőfelújítási mód vagy célállomány javaslatával nyitva hagyja a lehetőségét annak, hogy majd a véghasználat után a számára akkor kedvezőbbet tudja választani.)

A részvétel és javaslattétel további felesleges ügyintézéstől is megóvja mind a gazdálkodót, mind pedig a hatóságot. Az újonnan elkészült erdőtervek módosítását nehezen engedélyezik, vagy adott esetben el is utasítják, különösen ha előre látható és már az erdőtervezéskor fennálló körülmény (pl. erdő kora) miatt kérelmezzük mondjuk 3 év múlva, hiszen már előzetesen lehetőség volt a javaslattételre.

Az Erdőtörvény az erdőterv módosításával kapcsolatban kimondja: 

Evt 33§ "(8) Az erdészeti hatóság a körzeti erdőtervezésre vonatkozó rendelkezésekkel összhangban

a) ha az erdő rendeltetésében, üzemmódjában, állapotában bekövetkezett, a körzeti erdőtervezéskor előre nem látott változás ezt indokolja, hivatalból indított eljárás során, vagy

b) az erdőgazdálkodó kérelmére

módosíthatja az erdőtervet."

Nem kötelezettsége tehát ezt megtenni, még az ügyfél kérelme ellenére sem. Másrészről a későbbi erdőtervi előírás módosításhoz tulajdonosi hozzájárulás - leegyszerűsítve tulajdoni hányad szerinti 2/3 - szükséges. Ez a hozzájárulás sok esetben nem beszerezhető (túl nagy számú elaprózódott kör/külföldre költözött/elhunyt tulajdonosok), így az előírás sem módosítható.

 Aki élni szeretne ezen lehetőséggel, az észrevételét a https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok  oldalon az „Erdőgazdálkodói javaslatok körzeti erdőtervezéshez” cím alatt közzétett nyomtatványok felhasználásával nyújthatja be, 2019.április 30-ig! 

Kapcsolódó dokumentumok

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design