MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 

Magánerdőben - állami résztulajdon- talán van megoldás

A jogszabályok összehangolásának hiánya miatt eddig is sok gondot okozott a társult erdőgazdálkodás megvalósítása során, amikor a Magyar Állam - sokszor elenyésző 1-2%-os - tulajdoni hányaddal rendelkezett a közös tulajdonú erdőben. Az állami tulajdonú termőföld hasznosítására vonatkozó jogszabályi előírások gátat vetettek a többségben magántulajdonú erdőkre történő földhasználat bejegyzésének, sem a joggyakorlók, sem a jogalkalmazók részéről eddig nem tapasztaltunk hajlandóságot a helyzet megoldására.
A Kúria által hozott, Kfv.III.38.145/2015. számú erdőgazdálkodási tárgyú elvi ügyben hozott döntése feloldhatja a jelenlegi helyzetet, melyben kimondták: Az NFA tv. erdőterület haszonbérbe adására vonatkozó rendelkezéseit akkor kell alkalmazni, ha az erdőrészletben az állam rendelkezik tulajdoni hányaddal és az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet nyilvános pályázatot ír ki a haszonbérbeadásra. A magán erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételi kérelmét az elsőfokú erdészeti hatóság arra hivatkozva utasította el, hogy annak alapjául szolgáló erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés semmis, mivel az állami tulajdonban lévő - 2%-os - tulajdoni hányadra nem folytatták le az NFA törvényben előírt nyilvános pályáztatást. Az ügyben eljáró elsőfokú bíróság a döntést hatályon kívül helyezte és a hatóságot új eljárásra kötelezte azzal, hogy téves az alperesi jogértelmezés, mely szerint a közös tulajdonú erdőben fennálló tulajdoni hányad miatt az erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződés jogszabályba ütközik. Ugyanis ez csak akkor lenne helytálló, ha az NFA tesz ajánlatot és kívánja a tulajdoni hányadát haszonbérbeadás útján hasznosítani. az alperes kérelmére alapján indult felülvizsgálati eljárásában a Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Kifejtette, az elsőfokú bíróság a jogvita érdemében helyesen foglalt állást, az NFA tv. alkalmazásának feltétele az is, hogy az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet nyilvános pályázatot írjon ki a haszonbérbeadásra, mely jelen esetben nem történt meg. Így pályázat kiírásának hiányában az általános szabályok irányadóak a haszonbérbeadásra, akkor is, ha az állam résztulajdonos.


forrás: http://www.lb.hu/hu/sajto/tajekoztato-kuria-donteserol-kfviii381452015-szamu-erdogazdalkodasi-targyu-elvi-ugyben


Amennyiben az erdőgazdálkodó nyilvántartására hatáskörrel rendelkező erdészeti hatóságok a fenti jogértelmezést gyakorlatukba bevonják, több száz hektár, eddig rendezetlen gazdálkodási viszonyú erdőben indulhatna be az erdőgazdálkodás.

Kapcsolódó dokumentumok

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design